Toepassing van verduurzaamd hout
Hout is een prachtig natuurlijk materiaal dat in talloze soorten en kwaliteiten te leveren is en zich daarom goed leent voor eindeloos veel toepassingen. Hout is licht van gewicht en kan gemakkelijk worden bewerkt. Een nadeel van hout is, dat het door natuurlijke processen ook weer langzaam wordt afgebroken. Het gaat dan vooral om aantasting door schimmels en door insecten. Het hout wordt hierdoor weer omgezet in de bouwstenen: CO2 en water. Vooral bij toepassingen buiten kan dit sneller gaan dan de bedoeling is. Daarom wordt hout in buitentoepassingen vaak verduurzaamd.
Afhankelijk van het gebruik wordt gekozen voor een speciale methode van verduurzaming. Zo worden spoorbielzen, weidepalen en boompalen verduurzaamd met een middel dat het hout beschermt tegen de aantasting die vooral op de overgang van grond naar lucht plaatsvindt.
Voor het hout dat wordt gebruikt in speeltoestellen of in tuinschermen, wordt een verduurzamingsmethode gekozen die niet alleen beschermt tegen aantasting door vooral schimmels. Hierbij is natuurlijk ook van belang dat het hout veilig is voor mensen en dieren. Voor hout dat wordt gebruikt voor de afwerking van gevels is weer van belang dat het bijvoorbeeld ook de gevel tegen brand beschermt.
Zo is voor iedere toepassing van hout een speciale verduurzamingsmethode ontwikkeld. Hout verduurzamen doe je natuurlijk ook zelf, wanneer je bijvoorbeeld een kozijn in de verf zet. Industriële houtverduurzaming heeft vooral tot doel om ook de binnenkant van het hout te beschermen tegen biologische afbraak. Sommige van de industrieel toegepaste houtverduurzamingsmethoden bestaan al meer dan 200 jaar; andere zijn buitengewoon modern en specialistisch. Met verduurzaamd hout combineren we de fantastische eigenschappen van hout met een lange levensduur. Voor iedere toepassing is een specifieke manier beschikbaar om het hout een langere levensduur te geven. Daarmee krijgt het hout een hogere waarde omdat vervanging minder snel nodig is. Bovendien slaat verduurzaamd hout daardoor langer CO2 op en draagt het dus positief bij aan onze klimaatopgave.