info@vhn.org030 - 693 00 40
English  Deutsch

Toepassing van verduurzaamd hout

image (5).jpeg

Hout is een prachtig natuurlijk materiaal dat in talloze soorten en kwaliteiten te leveren is en zich daarom goed leent voor eindeloos veel toepassingen. Hout is licht van gewicht en kan gemakkelijk worden bewerkt. Een nadeel van hout is, dat het door natuurlijke processen ook weer langzaam wordt afgebroken. Het gaat dan vooral om aantasting door schimmels en door insecten. Het hout wordt hierdoor weer omgezet in de bouwstenen: CO2 en water. Vooral bij toepassingen buiten kan dit sneller gaan dan de bedoeling is. Daarom wordt hout in buitentoepassingen vaak verduurzaamd.

Afhankelijk van het gebruik wordt gekozen voor een speciale methode van verduurzaming. Zo worden spoorbielzen, weidepalen en boompalen verduurzaamd met een middel dat het hout beschermt tegen de aantasting die vooral op de overgang van grond naar lucht plaatsvindt. De levensduur van dit hout wordt daarmee tot 5 maal langer dan zonder verduurzaming.

Voor het hout dat wordt gebruikt in speeltoestellen of in tuinschermen, wordt een verduurzamingsmethode gekozen die niet alleen beschermt tegen aantasting door vooral schimmel. Hierbij is natuurlijk vooral ook van belang dat het hout veilig is voor mensen en dieren. Voor hout dat wordt gebruikt voor de afwerking van gevels is weer van belang dat het bijvoorbeeld ook de gevel tegen brand beschermt.

Zo is voor iedere toepassing van hout een speciale verduurzamingsmethode ontwikkeld. Hout verduurzamen doet u natuurlijk ook zelf, wanneer u een kozijn in de verf zet. Over houtverduurzaming hebben we het hier vooral wanneer ook de binnenkant van het hout wordt behandeld met middelen die voortijdige natuurlijk afbraak van hout helpen voorkomen. Sommigen van de industrieel toegepaste houtverduurzamingsmethoden bestaan al meer dan 200 jaar; anderen zijn buitengewoon modern en specialistisch. Met verduurzaamd hout combineren we de fantastische eigenschappen van hout met een lange levensduur.