Verduurzamen van hout (techniek)

Zo goed als de natuur er voor zorgt dat hout wordt gemaakt, zo goed zorgt de natuur er ook voor dat hout weer wordt afgebroken door de activiteit van rottingsschimmels, bacteriën en insecten. Hout is onderdeel van een natuurlijke kringloop.
Om die kringloop te verlengen moet er iets worden gedaan om te zorgen dat biologische aantasters geen kans krijgen. Dat is precies wat houtverduurzaming is. Door een goede behandeling maken we van hout niet alleen een economisch bouwmateriaal, we zorgen er ook voor dat het behandelde hout van één boom net zo lang gebruikt kan worden als het onbehandelde hout van vele bomen.

Een goede behandeling van hout bestaat uit toepassing van de juiste middel/methode combinatie voor het gebruiksdoel. De ontwikkelingen van methoden en middelen staan niet stil. Naast dompelen en vacuümdruk behandeling met biociden zijn ook houtmodificatie (chemisch en thermisch) in opkomst en wordt er gewerkt aan polymeertoepassing. Het eind van deze nieuwe ontwikkelingen is nog lang niet in zicht. Techniek, regelgeving, kosten en marketinginspanningen zullen bepalend zijn voor de mogelijkheden.

De basis blijft voor alles echter hetzelfde: méér en langduriger gebruik maken van hout dankzij een goede behandeling.
© 2014 - VHN

Verduurzaamd Hout Nederland | VHN
Kokermolen 11
3994 DG Houten

Postbus 186
3990 DD  Houten
Telefoon :
Fax :
E-mail :
Internet :
KvK nr. :
030 - 693 00 40
030 - 692 50 45
info@vhn.org
www.vhn.org
40530395